высок риск отравиться этими грибами

высок риск отравиться этими грибами

Застерігаємо!

• Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

• Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;

• Не збирайте гриби:

  1. якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися.
  2. поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно і радіаційно небезпечних зонах;
  3. невідомі, особливо з циліндровою ніжкою, в основі якій є потовщення, оточене оболонкою;
  4. з пошкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або покриті слизом;
  5. ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  6. "шампіньйони", в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

• Не порівнюйте зібрані або придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

• Не пробуйте сирі гриби на смак.

• Ще раз перевірте гриби, особливо ті, які збирали діти. Всі сумнівні треба викинути. Нижню частину ніжки гриба, яка забруднена землею - викидайте. Гриби промийте, у маслюків і мокриць зніміть з капелюшка слизьку плівку.

• Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

• При обробці кип'ятите гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар треба злити. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

• Обов'язково вимочите або відварите умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, маховики і інші, які містять молочний сік, - цим ви позбудетеся гіркі речовини, які ущемляють слизисту оболонку шлунку.

• Не пригощайте у жодному випадку грибами дітей, літніх людей і вагітних жінок.

• Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, і деякі інші) містять отруйні речовини, які в шлунку не розчиняються. При взаємодії з алкоголем отрута розчиняється і викликає бурхливе отруєння.

• Значну кількість грибів, які дотепер вважалися їстівними, містять мікро дози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може відбутися отруєння.

• Строго дотримуйтеся правил консервації грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятите 10-15 хвилин.

• УВАГА! У жодному випадку не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

  1. "Все їстівні гриби мають приємний смак".
  2. "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний".
  3. "Всі гриби у молодому віці їстівні".
  4. "Личинки комах, черв'яки і равлики не чіпають отруйні гриби".
  5. "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
  6. "Лук або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
  7. "Отруту зникає після кип’ятіння грибів протягом декількох годин". 8) "Сушіння, посол, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

• Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль в животі, понос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку і стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль і напади блювоти повторюються кілька разів через 6-48 годин, а смерть наступає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами.

  1. Викличте "Швидку меддопомогу".
  2. Одночасно, не чекаючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 стаканів кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натискуйте пальцями на корінь мови, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 таблеток), доки промивні води стануть чистими.
  3. Після надання першої допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  4. З'ясуйте, хто вживав разом з потерпілим гриби, вживіть профілактичних заходів. Забороняється: • Вживати будь-які ліки і їжу, а тим більше алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів в кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування. Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім!

Не збирайте і не їжте гриби взагалі! Без грибів можна прожити!